WAT DOET MOOJ MEDIA?
Naast het creëren van verhalen, bedenk
ik graag totaalconcepten. Als projectleider maak ik boeken,
tijdschriften, websites, video- en
multimedia-producties met een team van enthousiaste avonturiers. Ga je mee op avontuur? Kijk gerust eerst naar mijn eerdere werk.
WIE IS MONIQUE | MOOJ MEDIA?
Ik heb een
passie voor verhalen en neem een lezer, luisteraar of
kijker graag mee naar een andere wereld. Vertrekpunt is mijn eigen fantasie of jouw verhaal. Ik luister en
maak een vertaling.
Afgelopen zomer – toen kon het nog – ging ik met mijn gezin op Interrail. We hadden een maand de tijd om Europa met de trein te bereizen. Wij besloten naar Berlijn te gaan om daarna naar het zuiden af te buigen, naar Budapest en Praag. De vakantie zou afgesloten worden met een weekje Kroatië en op de terugweg naar huis was Wenen aan de beurt. Een mooi avontuur. Nog extra mooi omdat deze reis me inspiratie gaf voor mijn nieuwste boek: Code Wifi. In dit boek willen Aleks en Sofya twee vluchtelingenkinderen helpen. Daarom moeten ze leren denken als een computer.
AFSPRAAK MAKEN?
monique@mooj-media.nl / 06-
42523015
Net voor vertrek kreeg ik een mooie opdracht van Uitgeverij Zwijsen die goed bij mijn doelen paste: schrijf een boek over digitale geletterdheid. Ik koos voor het onderwerp computational thinking. Het verhaalidee moest na de zomer opgestuurd zijn, dus ik had de hele vakantie de tijd om ideeën in me te laten opborrelen.
Al snel was het me duidelijk dat ik geen boek wilde schrijven dat sec over computers ging. Nee, het zou een detective-achtig verhaal worden waarbij kinderen computers zouden gebruiken om een belangrijke kwestie op te lossen. Een milieuprobleem? Nee, die boeken zijn er al veel. Een bende oprollen die dieren stelen? Mwah, ook al veel gedaan. Wat het dan wel zou zijn, wist ik nog niet zeker.
Wij zaten in een oude trein, maar onderweg kwamen we ook deze snelheidsduivels tegen.
Dat de reis me letterlijk inspiratie zou geven, had ik in eerste instantie niet door. Totdat de trein wel heel lang stilhield bij een klein station. Dit was een speciaal grensstation waar de trein in gereden was. Net als bij elke grens werden we door twee conducteurs gecontroleerd. Maar deze controleurs leken best veel op soldaten. En de manier waarop de controle werd uitgevoerd, was wel heel bijzonder. Ik besloot een notitie te maken, in het kader van je weet maar nooit. Deze specifieke manier van controleren is uiteindelijk ook in het boek beland. Wat er verder in en om de trein gebeurt, is allemaal verzonnen.
Dit station was de inspiratie voor de locatie van het boek.
Want plots kwamen Sofya en Aleks mee op reis. Zij mochten met hun oma mee naar Kroatië. Zij was ooit gevlucht voor de oorlog en wilde haar kleinkinderen graag laten zien waar ze opgegroeid was. Net als wij reisden Sofya en Aleks met de trein. Zij stonden ook stil bij de grens. Maar Sofya, Aleks en hun oma moesten uitstappen. En in het grensplaatsje ontmoetten zij twee kinderen die op de vlucht waren. Zonder hun ouders. Dat is de start van een gevaarlijk avontuur. Want Aleks en Sofya doen er alles aan om de twee, Ammar en Jara, te helpen. Daarvoor hebben ze wifi nodig en moeten ze weten hoe ze een code kunnen hacken. Ze bedenken dus Code Wifi: denken en handelen als een computer!
Dat dit boek naast computational thinking, vluchtelingen als thematiek heeft, is eigenlijk niet raar. Al mijn hele leven trek ik me het lot aan van mensen die huis en haard moeten verlaten. Ik ben zelf geen moedige vrouw die een oorlogsgebied in gaat, of die vluchtelingen gaat helpen op Lesbos. Maar ik hoop dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan het besef dat er mensen op de wereld zijn die met andere dingen te kampen hebben. En dat je – ook als kind – altijd iets kunt doen om te helpen. Niet elk kind zal kunnen hacken, en dat moeten we denk ik ook niet willen. Maar door logisch na te denken, en stapsgewijs te bedenken wat je wel kunt doen (ja ja, computational thinking is dat, denken als een computer) kan je al een groot verschil maken.
Hoe het bij ons afliep in de trein? Wij mochten doorreizen. En wat we verder beleefden in al die landen, kun je ook lezen in het boek. Een voorproefje lees je hieronder.
Bladerversie Code Wifi. Een kinderboek in de serie ‘Lees je digiwijs’ over leren denken als een computer
[…] hun geweldige presentaties mogen zien. En hieronder kunnen jullie dat ook. Toevallig is mijn boek Code WiFi ook onderdeel van deze campagne. […]
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Deze website is eigendom van MooJ Media Blossem PIN | Ontwikkeld door Blossom Themes. Mogelijk gemaakt door WordPress.